Lucrarea 5
Prepararea şi stabilirea titrului solutiei AgNO3 0.1 N
E g AgNO3 = M AgNO3 = 169,89g
1000ml sol AgNO3 0,1n conţine 16,989g~17g AgNO3 .
Stabilirea titrului soluţiei de AgNO3 0,1 n folosind ca substanţă etalon NaCl. Metoda Mohr
1. Prepararea soluţiei etalon de NaCl
- se usucă NaCl până la masă constantă;
- se cântăreşte cantitatea de NaCl necesară unei soluţii 0,1N ştiind că:
Eg NaCl=M=58,46 g, 1000ml sol NaCl 0,1N conţine 5,846g NaCl.
2. Prepararea indicatorului - solutie apoasa de K2 CrO4 5%
3. Principiul metodei:
- se precipită ionul Cl- în prezenţa indicatorului cu ionul Ag+. Sfărşitul reacţiei este pus în evidenţă prin apariţia unui precipitat roşu cărămiziu de Ag2CrO4
Cl- + Ag+→AgCl (reacţia de titrare)
La echivalenţă( momentul virajului):
2Ag++CrO42- → Ag 2 CrO 4
Mod de lucru:
Din soluţia de NaCl 0,1n se pipetează 10-25ml, se adaugă câteva picături de indicator şi se titrează cu soluţia de AgNO3
Calcul:
V1 – ml NaCl luaţi pentru titrare.
V1-ml AgNO3 0,1n consumaţi la titrare .
mAgNO3 = mNaCl
EgAg NO 3 EgNaCl
tpAgNO3=* EgAgNO3 * 10- 4 , g/ml
tp AgNO3 = ttAgNO3=
Aplicaţii practice
Determinarea conținutului de clorură de sodiu din brânză
Clorura de sodiu se poate determina prin precipitarea cu o soluție de azotat de argint, în prezența cromatului de potasiu ca indicator.
Pentru determinare sunt necesare:
- capsulă de poțelan;
- pahar conic de 100 ml;
- pâlnie;
- hârtie de filtru;
- azotat de argint, soluție 0.1N;
- cromat de potasiu, soluție 10%.
Mod de lucru:
Într-o capsulă de poțelan se cântăresc cca.25 g din proba de analizat, cu o precizie de 0,01 g şi se omogenizează bine cu 30 ml de apă distilată fierbinte. Proba se lasă 10 – 15 minute în repaus, amestecând din când în când, apoi se trece cantitativ prin filtru, într-un pahar conic.
Hârtia de filtru se spală cu puțină apă distilată.
În filtrat se adugă 0,5 ml de cromat de potasiu 10 % şi se titrează cu soluție de azotat de argint până ce culoarea virează în roşu – cărămiziu.
NaCl % = V ∙ F/ m, în care:
- V- volumul soluției de azotat de argint 0.1N folosit la titrare;
- F-factorul solutiei de azotat de argint
- m – masa probei de analizat, în g
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu