RSS

chimie analitica laboratoare 5




Lucrarea 5
Prepararea şi stabilirea titrului solutiei AgNO3 0.1 N

E g AgNO3 = M AgNO3 = 169,89g
1000ml sol AgNO3   0,1n   conţine  16,989g~17g AgNO3 .

Stabilirea titrului soluţiei de AgNO3 0,1 n  folosind ca substanţă etalon NaCl. Metoda  Mohr

1. Prepararea soluţiei etalon  de NaCl
          - se usucă NaCl până la masă constantă;
         - se cântăreşte cantitatea de NaCl  necesară  unei soluţii 0,1N ştiind că:
Eg  NaCl=M=58,46 g, 1000ml sol NaCl 0,1N conţine 5,846g NaCl.

2. Prepararea indicatorului - solutie apoasa de K2 CrO4 5%

3. Principiul metodei:
            - se precipită ionul Cl- în prezenţa indicatorului cu ionul Ag+. Sfărşitul reacţiei este pus în evidenţă  prin apariţia  unui precipitat roşu cărămiziu de Ag2CrO4     
                                         Cl- + Ag+→AgCl    (reacţia de titrare)
 La echivalenţă( momentul virajului):       

                          2Ag++CrO42-  Ag 2 CrO  4 

         Mod de lucru:
   Din soluţia de NaCl 0,1n se pipetează 10-25ml, se adaugă  câteva picături de indicator şi se titrează  cu soluţia  de AgNO3 
              Calcul:
        V1 – ml NaCl luaţi pentru  titrare.
        V1-ml AgNO3 0,1n consumaţi la titrare .          
    mAgNO3   =   mNaCl
   EgAg NO 3     EgNaCl   

                                              tpAgNO3=*   EgAgNO3 * 10- 4 ,  g/ml                                                                             

tp  AgNO3  =                           ttAgNO3=                 




Aplicaţii practice
Determinarea conținutului de clorură de sodiu din brânză

            Clorura de sodiu se poate determina prin precipitarea cu o soluție de azotat de argint, în prezența cromatului de potasiu ca indicator.
            Pentru determinare sunt necesare:
-         capsulă de poțelan;
-         pahar conic de 100 ml;
-         pâlnie;
-         hârtie de filtru;
-         azotat de argint, soluție 0.1N;
-         cromat de potasiu, soluție 10%.
Mod de lucru:
Într-o capsulă de poțelan se cântăresc cca.25 g din proba de analizat, cu o precizie de 0,01 g şi se omogenizează bine cu 30 ml de apă distilată fierbinte. Proba se lasă 10 – 15 minute în repaus, amestecând din când în când, apoi se trece cantitativ prin filtru, într-un pahar conic.
Hârtia de filtru se spală cu puțină apă distilată.
În filtrat se adugă 0,5 ml de cromat de potasiu 10 % şi se titrează cu soluție de azotat de argint până ce culoarea virează în roşu – cărămiziu.                   
            NaCl % = V ∙ F/ m, în care:
-         V- volumul soluției de azotat de argint 0.1N folosit la titrare;
-         F-factorul solutiei de azotat de argint
-         m – masa probei de analizat, în g

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu