RSS

referate carbunele si petrolul

CARBUNELE SI PETROLUL
1) Cărbunele este o roca  foarte neobisnuita,din doua motive. In primul rând ,este formata  din materii organice ţesuturi odinioară vii, si in al doilea rând  spre deosebire de alte roci, arde si degaja căldura.
           Cărbunele a reprezentat primul combustibil utilizat  in timpul revoluţiei industriale si a jucat un rol foarte însemnat in dezvoltarea marilor tari industrializate.Carbunele conţine carbon, care-i si conferă acea culoare neagra,caracteristica,si gaze inflamabile cum ar fi hidrogen, azot si oxigen.
             Cea mai mare parte a cărbunelui s-a format in urma cu aproximativ 360-286 de milioane de ani, intr-o perioada numita de geologi era carbonifera tocmai din cauza cantitatilor imense de cărbune care s-au format atunci. Acesta a luat naştere din pădurile tropicale preistorice, ce creşteau pe pământurile mlastinoase. Padurile se compuneau din arbori foarte diferiţi de cei care trăiesc in zilele noastre. Cea mai mare parte a lor erau arbori-feriga giganti.Existau,de asemenea, si arbori de coada calului giganţi, dar si multe alte plante mai mici. După moarte, ferigile uriaşe celelalte plante cădeau in apele mlastinoase. Aceste ape erau foarte sărace in oxigenul care favorizează acţiunea bacteriei ce produce putrefacţia, astfel încât arborii-feriga  au putrezit foarte încet si s-au transformat in turba, primul stadiu de formare al cărbunelui. In timpul formarii turbei apare o degajare de gaz de mlaştina  numit gaz metan. Pentru a se transforma in cărbune , turba trebuie sa fie presata. Un strat de turba cu o grosime de 10 si 15 metri va forma un strat de cărbune de doar un metru grosime. Primul stadiu al comprimării a avut loc in mlaştinile primitive, o data cu depunerea unor straturi succesive de vegetaţie intrata in putrefacţie, comprimând straturile inferioare sub greutatea lor. In perioada carbonifera scoarţa Pamatului a suferit o serie de transformari. In timpul uneia dintre aceste perioade, turba a fost acoperita cu nisip si mal. Straturile de pamant si turba au fost îngropate sub  mari pentru ca mai apoi sa revină din nou la suprafata.. In timp se formau noi mlaştini
si noi straturi de turba. Acest proces numit sedimentare ciclica s-a produs de mai multe ori.

        In regiunile carbonifere exista un număr de zăcăminte situate unul deasupra celuilalt, cuprinsa intre straturi de roca sedimentara. Unele straturi de cărbune au o grosime de doar cativa milimetri, altele au grosimi de cativa metri.
         Exista trei categorii de cărbune .Tipurile acestora depind de gradul in care cărbunele  s-a modificat in timp. Lignitul numit si cărbune brun după culoarea lui, este cel mai puţin modificat si are cel mai mic conţinut de carbon de aproximativ 30%. In timpul arderii acesta degaja mult fum si relativ putina căldura.
         Huila este cea mai răspândita si degaja cea mai multa caldura.Acest cărbune are de obicei straturi alternante întunecoase si lucioase. Benzile lucioase erau la baza material lemnos, iar straturile întunecoase s-au format din ramasitele plantelor mai mici. Huila conţine si un alt compus, mai puţin dur, asemănător cu mangalul :acesta face cărbunele sa murdărească in timpul manipulării.
         Cărbunele superior este antracitul. Se compune din 98% carbon si este foarte greu de extras , dar este curat la manipulare. Arde cu o flacăra foarte mare si fierbinte, degaja  puţin fum, insa este foarte greu de aprins.    
       Cărbunele este utilizat cel mai des ca si combustibil. Pana nu de mult, o cantitate mare de cărbune era arsa pentru încălzirea locuintelor. In zilele noastre este ars pentru a  genera  electricitate sau in procese industriale. Înainte de exploatarea pe scara larga a gazelor naturale, unele tari isi produceau întreaga cantitate de gaze din cărbune.
        Tarile fara resurse de gaze naturale, recurg inca la acest procedeu. Producerea gazelor din cărbune este asociata cu producerea cocsului, un combustibil esenţial in producerea si topire metalelor. Producerea cocsului cărbunele este ars in cuptoare etanşe. Cărbunele nu arde din cauza oxigenului, dar odată cu căldura se degaja amoniac, gudroane, gaze
si uleiuri uşor volatile lăsând in urma un reziduu dur. Acesta este cocsul. Carbunele este si materia prima pentru procesele chimice. Amoniacul, gudroanele si uleiurile uşor volatile rezultate din cocsificare sunt utilizate pentru realizarea altor produse cum ar fi: vopsele pentru tesaturi, antiseptice, medicamente, parfumuri, fertilizatori, pesticide, insecticide, sau chiar lac de unghii. Din cărbune se poate produce chiar si zaharina.
        Cărbunele este zacamantul cel mai bogat de combustibil fosil. Rezervele mondiale cunoscute sunt estimate a fi suficiente pentru 200 de ani, la o rata de consum cu cea actuala, si mulţi experţi sunt de părere ca exista cam de 15 ori mai mult cărbune rămas nedescoperit. Trei tari deţin doua treimi din rezervele mondiale descoperite. SUA are 30%, Rusia si statele aliate cam 25%, iar China 10%.Restul rezervelor de cărbune sunt situate in Australia, Canada, India , Germania, Polinia, Africa de Sud si Marea Britanie. In America de Sud doar patru tari Argentina, Brazilia, Chile si Columbia deţin zăcăminte  bogate de cărbune. Cea mai mare parte a cărbunelui este îngropat adânc sub pădurile tropicale unde este greu de exploatat. Dintre cele 52 de tari africane, doar opt exploatează:
Africa de Sud si Zimbabwe, cu cele mai mari zăcăminte, Algeria, Maroc, Mozambic, Nigeria, Tanzania si Zair.
        Uneori pe pantele dealurilor si pe malul râurilor apar aflorimente de carbune.Poate ca astfel a fost descoperit de chinezi cu 3000 de ani in urma.O data descoperit, zacamantul a fost exploatat in adâncime. Astăzi, prospecţiunea cărbunelui reprezintă una din activitatile de baza ale geologilor. Ei cunosc din experienţa, genul de teren sub care s-ar putea ascunde cărbune, mai ales in zonele cu roci din perioada carbonifera. Fotogrfiile din avion sau chiar din satelit ajuta mult la identificarea acestor zone. Următorul pas la fel ca in prospecţiunea petrolului, se refera la cercetarea seismica a zonei.Utilizand explozivi si alte mijloace, geologii transmit in interiorul Pamatului unde de soc. Instrumente ultrasensibile, numite geofoane, sesizează ecourile undelor de soc ce sunt reflectate de
diferitele straturi de roci. Ele reflecta undele de soc in mod diferit, cu puteri diferite, si prin analiza caracteristicilor reflexiei se poate determina structura rocilor si adâncimea la care se gasesc. Pentru a descoperi zăcămintele actuale de cărbune si a estima adâncimea la care se găsesc se executa forări si se extrag mostre. Probele de roca sunt apoi analizate si examinate. O alta metoda, deseori utilizata pentru explorarea straturilor din subteran, este cea a sondării. Iniţial ea s-a utilizat la prospectarea petrolului si a gazelor naturale.
Prin sondare in interiorul unui put sunt coborâte diverse dispozitive pentru a testa natura  rocilor.                                                                                                                      
       Sonda este coborâta in interiorul puţului si apoi ridicata înapoi la o viteza controlata.
     Instrumentele sensibile din interiorul sondei măsoară porozitatea si radioactivitatea rocilor, detectează fisurile ( rupturile dintre diferitele straturi de roci ) si rezistenta electrica a rocilor, adică modul in care ele conduc sau nu electricitatea.
     Grosimea unui zacamant de cărbune poate varia de la cativa centimetri la cativa metri.
Indiferent de grosime, exista doua feluri de extracţie: mineritul de suprafaţa si cel subteran. Mineritul de suprafaţa se practica atunci când zacamantul de cărbune este aproape de suprafaţa solului. Este răspândit in Australia si SUA si folosit la exploatarea lignitului in Europa de Est. In majoritatea minelor de suprafaţa din Marea Britanie se extrage cărbunele aflat pana la 33 metri sub pamant. In alte regiuni adâncimea poate fi mai mare. Cea mai adânca mina de suprafaţa este in Germania, la 325 metri adancime. Mineritul de suprafaţa provoacă mizerie. Arii extinse sunt excavate si peisajul devine urat. Munca
incepe cu brăzdare solului si a rocilor care sunt apoi depozitate la marginea exploatării.
       Ele servesc si ca ecrane protectoare pentru reducerea zgomotului.
     Cărbunele este apoi scos cu excavaoare imense. Cel mai mare excavator din Marea Britanie este cel cu cupa ,,Big Geordie’’ cu capacitatea de 3000 de tone. Cupa poate ridica doua autoturisme si excavaza, la o singura ridicare, aproape 100 tone de material.
     In alte tari se utilizează chiar excavatoare mai mari ,,Big Muskie” cel care operează instatul Ohio din SUA, are o capacitate a cupei de 10000 de tone. Cel mai mare excavator are o capacitate de 13000 de tone si se afla la mina de lignit din Hambach, in Germania. După extragerea întregii cantitati de cărbune, se trece la refacerea peisajului.       
      Principala metoda de minerit utilizata in Marea Britanie si in Europa Continentala este cea a mineritului in subteran. Aceasta produce 40% din totalul de cărbune extras in SUA si mai mult de jumătate din cărbunele Australiei. Multe zăcăminte de cărbune sunt situate la mare adâncime. Cea mai adânca mina din Marea Britanie se afla la peste 1300m sub pamant. Pentru a ajunge asemenea adâncimi se sapa puţuri verticale. Minerii coboară cu lifturile si cărbunele este adus la suprafaţa la fel. Uneori galeriile subterane se pot extinde pe orizontala pe mai mulţi kilometri si transportul este asigurat cu trenuri elctrice. Unde zăcămintele pot fi atinse de pe panta dealurilor, se sapa galerii principale de patrundere. Minerii coboară in aceste galerii cu trenuri electrice, iar cărbunele este adus la suprafaţa  pe benzile rulante ale conveioarelor. Exista doua tehnologii principale de minerit subteran. Vechea tehnologie, utilizata inca pe scara larga in SUA, este cea in
abataje. Aceasta tehnologie presupune săparea galeriilor prin cărbune, lăsând piloni de cărbune pentru susţinerea tavanului. Prin utilizarea acestei metode nu se poate extrage decât o parte a zacamantului de cărbune.
       Cealaltă metoda este mineritul in fatada. Este cea mai utilizata in Europa si castiga tot mai mult teren in SUA. Se sapa doua galerii paralele la o distanta de aproximativ 20m una de alta. Echipamente speciale taie zacamantul dintre cele doua. Pe măsura ce echipamentul înaintează, galeriile ramase in urma sunt lăsate sa se surpe. Prin aceasta tehnologie se poate extrage aproximativ 90% din cărbune.
       Arderea cărbunelui produce fum ce conţine compuşi sulfurati. Acestia provoacă ploi acide care distrug vegetaţia, ucide peştii si alte creaturi marine, provocând si deteriorarea clădirilor construite din cărămizi si piatra. In urma arderii cărbunelui rezulta dioxid de carbon care este un factor responsabil de una dintre marile probleme ecolegice contemporane, numita efect de sera.                  



                                                       Consumul energetic mondial                  
                  Titei                                    34%            
                 Cărbune                             26%
                 Gaze naturale                  17%
                  Biogaz                       14,2%
                  Hidroenergie             5,5%
                  Energie nucleara     3,3%
    

2)   In secolul 20 întreaga  civilizaţie si industrie s-au bazat pe energia furnizata de petrol. Rezervale de titei au dus insa la conflicte internaţionale, iar utilizarea lui a cauzat  poluare si daune mediului înconjurător. Petrolul se compune in principal din substanţe numite hidrocarbonaţi, molecule formate din doua elemente chimice, hidrogen si carbon alături de alte substante. Petrolul poate lua diferite forme, precum si titeiul lichid si gazele naturale sau o substanţa groasa, vâscoasa, numita asfalt sau bitum. Petrolul este o
substanţa organica. El s-a format din materie care odinioară era vie, respectiv din mici plante si animale.Ca urmare, titeiul si gazele naturale, ca si cărbunii, sunt consideraţi combustibili fosili.
       Procesele de formare a petrolului au avut loc in urma cu milioane de ani. Cea mai mare parte a titeiului din centrul si nordul Marii Nordului s-a format din alge ( plante unicelulare ) si bacterii îngropate in mal si nămol, pe fundul marii, in perioada jurasica ( acum 144-213 milioane de ani ). Materia îngropata a putrezit si a fost transformata in titei de către căldura si presiune, care a comprimat in acelaşi timp si malul si nămolul, transformându-le in straturi de roca. Picăturile de titei s-au infiltrat in jos prin rocile permeabile, roci continand pori sau crăpături prin care pot pătrunde lichidele sau gazele.
Titeiul si-a continuat drumul pana când a întâlnit un strat impermeabil sau solid. Titeiul a început sa se acumuleze in straturile de roci permeabile din imediata apropiere numita de geologi ,,capcana”. Gazele naturale se formează la o adâncime mai mare decât titeiul.
       Geologii considera ca formarea gazelor naturale in sudul Marii Nordului a început in perioada carbonifera când a început acumularea straturilor de cărbune din plantele moarte ale malstinilor. Stratul carbonifer s-a scufundat si a fost îngropat de straturi de roci. In final la 4 km sub sol, căldura Pamantului a provocat degajarea gazelor din cărbune. Gazul
s-a ridicat prin rocile permeabile pana când au întâlnit straturi impermeabile si s-au acumulat in capcane.
       Titeiul este important deoarece este mai curat si mai ieftin decât cărbunele si mai uşor de transportat decât gazele naturale. El are nenumărate utilizări. Uneori numit ,,Aurul Negru” , el asigura aproape jumătate din energia utilizata in lume. Fara acesta transporturile s-ar bloca, iar maşinile si utilajele industriale sau centralele termice nu ar funcţiona.
      Titeiul brut este utilizat pentru producerea combustibililor, printre care diferite tipuri de petrol, motorina sau cherosen. Petrolul este utilizat si pentru pruducerea unor lubrifianţi uleioşi si a vaselinelor necesare funcţionarii utilajelor si masinilor.Petrolul este utilizat si la producerea asfaltului necesar şoselelor si o mare varietate de produse din industria petrochimica. Din produsele petrochimice se fabrica cosmetice, medicamente, vopsele, explozibili, fertilizatori, fibre sintetice cum ar fi nylonul, cerneluri, insecticide, coloranţi, mase plastice si cauciucuri sintetice- utilizate la anvelope.
       Titeiul si gazele naturale exista pe toate continentele si sub toate platformele continentale. Unele câmpuri petroliere sunt in producţie activa. Alte zăcăminte urmează sa fie explorate si exploatate.Estimarile asupra duratei pe care o mai au rezervele petroliere se bazează pe doua cifre- rezervele deja descoperite care pot fi exploatate economic, folosind tehnologiile actuale si rata producţiei dintr-un an de referinta.Rezervele totale de petrol din 1989 erau estimate sa dureze 41 de ani, la un nivel al producţiei din1988.
       Creşterea rezervelor ca urmare a noi descoperiri, creşterea sau diminuarea producţiei, sau utilizarea unei noi tehnologii pot modifica aceste estimări. Înainte de 1970 Marea Britanie era aproape complet dependenta de petrolul pe care-l importa. In 1969 s-au descoperit zăcăminte de petrol marin si producţia a început in 1975, făcând din Marea Britanie un producător important. In 1990 Marea Britanie a devenit al nouălea producător de titei din lume, din zăcăminte marine. Expertii preconizează un slab declin al producţiei, dar Marea Britanie va ramane unul dintre producătorii importanţi ai secolului 21. Cele mai mari rezerve de titei se afla in tarile Orientului Mijlociu, care deţin aproximativ 65% din rezervele mondiale cunoscute. La sfarsitul anilor 1980, Iranul, Irakul, Kuweitul si Emiratele Arabe Unite deţineau rezerve petroliere care urmau sa ajungă peste 100 de ani la un nivel al producţiei din 1988. La începutul anului 1989, rezervele Arabiei Saudite,
aproximativ 25% din rezervele mondiale totale, erau estimate pentru a ajunge 90 de ani la nivelul producţiei anului 1988. Descoperirea unor noi terenuri petroliere vaste in Arabia Saudita, in 1990, a mărit marja estimărilor cu peste 50 de ani.
       La sfarsitul anilor 80, cele 15 republici ale fostei Uniuni Sovietice erau in fruntea producţiei de titei, producând aproape 18% din totalul mondial. Dintre acestea Rusia era producătorul principal urmata de Azerbaidjan, Kazahstan, Kirghistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina si Uzbekistan. SUA cel de-al doilea mare producător de titei împreuna cu Canada au realizat aproape 16% din totalut de titei extras, in 1990, urmate de Arabia Saudita, Iran, Mexic, China, Venezuela, Irak si Marea Britanie. Producţia variază in funcţie de cerere. Recesiunea mondiala a început in 1990 si a dus la o scădere masiva a consumului. Cei mai mari producători de gaze naturale sunt tot statele fostei Uniuni Sovietice, mai ales Rusia, urmata de SUA, Olanda si Canada. Alţi producători importanţi sunt Marea Britanie, Mexicul, Norvegia si România.
       Deoarece titeiul este o materie prima atât de utila, producţia acestuia a crescut de la 10 milioane de barili pe zi in 1950, la 65 milioane de barili pe zi in 1990. In 40 de ani lumea a devenit dependenta de titei. In unele tari produsele petroliere erau atât de ieftine încât titeiul se utiliza adeseori cu mare risipa. Tarile dezvoltate si-au epuizat rezerva proprie de titei si odată cu creşterea cererii au fost nevoite sa importe cantitati din ce in ce mai mari. Sursele principale din comerţul internaţional de titei Includeau si câteva tari
in curs de dezvoltare care au beneficiat curând din extracţia si exportul titeiului câtre tari dezvoltate. Unele tari in curs de dezvoltare au utilizat veniturile din exportul titeiului pentru a finanţa proiecte de asistenta sociala, pentru a construi scoli si pentru a ridica nivelul de trai. Multe tari au făcut investiţii  majore in proiectele de dezvoltare, cum ar fi instalaţiile de desalinizare din Arabia Saudita care transforma apa marina in apa potabila si Marele Râu Artificial din Libia care captează apa din rocile situate sub desertul Sahara si transporta apa pana pe coastele mediteraneene.
       Producţia de titei a început curând sa afecteze relaţiile internaţionale. In 1967, tarile bogate in titei din Orientul Mijlociu au acordat un ajutor masiv aliaţilor din Egipt, Iordania si Siria, tarile afectate de războiul israeliano-arab. Tarile in curs de dezvoltare exportatoare de titei au început sa exercite o presiune politica prin Organizaţia Tarilor Exportatoare de petrol ( OPEC ). OPEC a luat fiinţa in 1960 si avea ca membre Kuweitul, Iranul, Irakul, Arabia Saudita si Venezuela. Alte tari tot in curs de dezvoltare Algeria, Ecuador, Gabon, Indonezia, Libia, Nigeria, Quatar, si Emiratele Arabe Unite au aderat mai tarziu.In 1973, anul războiului Yom-Kippur, pornit de Egipt si Siria împotriva Israelului, OPEC a mărit preţul petrolului. Mai multe tari au acceptat sa controleze exporturile de titei pentru a mari presiunea supra unor tari ca SUA, care sprijineau Israelul. La mijlocul anilor 1970 cele mai multe state din Orientul Mijlociu fie deţineau fie controlau propria industrie a petrolului si căutau ca prin intermediul OPEC sa realizeze o ,,Noua ordine economica internaţionala”
       Petrolul a fost un factor important in multe alte conflicte, inclusiv in pretenţiile Irakului asupra Kuweitului. In 1990 Irakul a susţinut ca tara vecina, Kuweitul extrăgea titei care de drept ar fi aparţinut Irakului si ca prin vânzarea unei cantitati mai mari de petrol decât cea stipulata in acordul OPEC, a dus la micşorarea preţului petrolului. In August 1990, Irakul a invadat Kuweitul, dar a fost forţat de Forţele Aliate sa se retragă in 1991. In timpul războiului , Irakul a deversat titei in apele Golfului provocând imense
pete de petrol. Ei au incendiat puţuri petroliere ale Kuweitului. Luni de zile pana la stngerea incendiilor, cerul a fost acoperit de nori negri.
       Poluarea cu petrol a marilor poate apărea când se curata tancurile petroliere sau când au loc accidente pe platformele de forare. Dezastre mai mari pot fi cauzate de avarierea tancurilor unor petroliere uriaşe, sau la scufundarea lor. Petele de titei duc la pierderi de vieţi printre pasări si alte vietati marine. In 1989 petrolierul Exxon Valdez a lovit un recif in Prince William Sound, din apropierea Alaskai. Au fost deversaţi in mare aproximativ 240.000 de barili de titei. In câteva saptamani pata de petrol a cuprins 1600 de kilometri de tarm, inclusiv plajele a trei parcuri naţionale si cinci rezervaţii naturale. Corporaţia Exxon a încercat o operaţiune masiva de curatare, insa poluarea mediului era deja un fapt împlinit. Asemenea dezastre ne fac sa uitam insa ca poluarea marilor cu petrol  se produce in principal prin deversarea acestuia in râuri, sau direct in mare din instalaţiile de pe tarm.
       Utilizarea petrolului provoacă poluări masive ale aerului in multe oraşe. Gazele de eşapament evacuate de autoturisme si de alte maşini cu combustie interna conţin gaze otrăvitoare cum ar fi monoxidul de carbon, hidrocarburi nearse, oxizi de azot si plumb. Unii dintre aceşti agenţi de poluare reactioneaza cu lumina soarelui producând acel smog neplăcut, fotochimic, care pluteşte deasupra multor oraşe, cum ar fi Los Angeles sau Mexico City. Atunci când oxizii de azot se combina cu apa din nori ia naştere ploaia acida care poluează lacurile si râurile, distrugând si pădurile. S-au făcut paşi importanţi pentru a micşora efectul dăunător al gazelor de eşapament. Se produce benzina fara plumb, iar unele maşini sunt dotate cu filtre catalice, care transforma gazele nocive in gaze inofensive. Insa eficienta acestor imbunatatiri este diminoata de creşterea cererii de petrol. Unii experţi au estimat ca rezervele descoperite reprezintă apoximativ o treime
din rezervele existente la ora actuala sub scoarţa Pamantului. Cu o noua tehnologie este posibil sa se mărească considerabil rezervele, care se pot reface. Alte resurse se refera la gudroane care sunt roci impregnate cu titei având o vâscozitate foarte mare.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu