RSS

referate " potasiul"






Referat la “Chimie Anorganica”
“Implicatii stricte in ingineria alimentara”
POTASIUL


 exemplu 40Ar). Mineralele sunt datate prin masurarea concentratiei de potasiu si de 40Ar radiogenic acumulat. Mineralele cele mai potrivite pentru datare includ biotitul, muscovitul, hornblenda plutonica/metamorfica de grad inalt si feldspat vulcanic; mostre intregi de roci din curgerile vulcanice si intruziuni pot fi de asemenea datate daca sunt nealterate.
O alta aplicatie a izotopilor potasiului a fost in studiul meteorologic. Sunt de asemenea folositi in studiul ciclului biogeochimic, deoarece potasiul este un macronutrient necesar vietii.
Cantitatea de 40K care este raspandita in potasiul din natura (implicit in unii substituenti comerciali ai sarii) este suficienta pentru a indica faptul ca acele pungi cu substituenti sunt surse radioactive in demonstratiile la clasa. In animalele si oamenii sanatosi, 40K reprezinta cea mai mare sursa de radioactivitate, mai mare decat cea a izotopului 14C. Intr-un corp uman, cu masa de 70 kg, aproximativ about 4,400 de nuclei de 40K sunt dezintegrati pe secunda.
Activitatea potasiului natural este de 31 Bq/g.
Proprietati fizice
Potasiul este cel de-al doilea metal care are o densitate redusa; doar litiul este putin mai dens. Este un metal moale, cu un punct de topire scazut, fiind usor de taiat cu un cutit. In taietura proaspata, este un metal argintiu, insa in aer incepe imediat sa capete o culoare cenusie.
La testul in flacara, potasiul si compusii sai emit o culoare pala de violet, care poate fi mascat intr-un galben puternic de catre sodiul continut, daca acesta este prezent. Sticla de cobalt poate fi folosita pentru a filtra culoarea galbena provocata de sodiu. Concentratia de potasiu in solutie este determinata prin fotometria cu flama, spectrofotometria cu absorbtie atomica sau prin electrozi selectivi cu ioni.
Propritati chimice
Potasiul trebuie sa fie protejat de aer atunci cand este stocat pentru a preveni coroziunea metalului provocata de oxidul si hidroxidul acestuia. De obicei, mostrele sunt pastrate intr-un mediu de hidrocarbura, unde nu reactioneaza cu metalele alcaline, precum uleiul mineral sau kerosenul.
La fel ca si alte metale alcaline, potasiul reactioneaza violent cu apa, producand hidrogen. Reactia este mult mai violenta decat cea a litiului sau a sodiului cu apa, si este suficient de exoterma pentru a cauza aprinderea hidrogenului rezultat.
2K(s) + 2H2O(l) → H2(g) + 2KOH(aq)
Deoarece potasiul reactioneaza rapdi chiar si cu urme de apa, si produsii sai de reactie sunt nonvolatili, este folosit uneori singur sau cu NaK (un aliaj cu sodiul care este lichid la temperatura camerei) pentru a usca solventii, metoda alternativa distilarii. In acest rol, serveste ca un desicant potent.
Hidroxidul de potasiu reactioneaza puternic cu dioxidul de carbon pentru a produce carbonat de potasiu, fiind folosit la indepartatea urmelor de CO2 din aer.
Compusii potasiului in general sunt foarte solubili in apa, datorita energiei mari de hidratare a ionului K+. Ionul potasiu este incolor in apa.
Metodele de separare a potasiului prin precipitare, uneori pentru analiza gravimetrica, includ metode precum utilizarea tetrafenilboratului de sodiu, acidului hexacloroplatinic si cobaltinitritului de sodiu.
Aplicatii biologice
Ionii de potasiu sunt o componenta esentiala in nutritia plantelor si sunt intalniti in cele mai multe tipuri de soluri. Principala utilizare in domeniul agriculturii, horticulturii si culturile hidroponice este cea de ingrasamant ca si clorura de potasiu, sulfat de potasiu sau azotat de potasiu.
In celulele animale, ionii de potasiu sunt vitali in mentinerea celulelor vii.
Sub forma clorurii de potasiu, poate fi utilizat in oprirea activitatii cardiace, de exemplu la operatiile pe inima si in solutiile folosite in executarea prin injectia letala.
Aplicatii alimentare
Ionul de potasiu este un nutrient necesar pentru viata si sanatatea umana. Clorura de potasiu este utilizat ca un substitut pentru sarea de masa de catre cei care vor sa reduca aportul de sodiu pentru a putea controla hipertensiunea. Listele Departamentului de Agricultura al Statelor Unite au considerat ca pasta de tomate, sucul de portocale, sfecla, bananele, cartofii si multe alte alimente ca fiind alimente cu un continut de potasiu optim. United States Department of Agriculture Potassium ion is a nutrient necessary for human life and health.
Tartratul de potasiu si sodiu, sau sarea Rochell (KNaC4H4O6) este principalul constituent al prafului de copt. Bromatul de potasiu este un oxidant puternic, folosit ca imbunatatitor al fainii (E924) pentru a imbunatatii aluatul si a-i imbunatati cresterea.
Bisulfitul de potasiu este folosit ca un conservant alimentar, de exemplu in vinuri si in fabricarea berii (insa nu si in carnuri). Este folosit si in inalbirea textilelor si in tabacirea pieilor.
Aplicatii industriale
Vaporii de potasiu sunt utilizati in unele tipuri de magnetometri. Un aliaj de potasiu si sodiu este o substanta lichida la temperatura camerei, fiind folosita ca un mediu pentru transferul de caldura. Poate fi folosit ca un desicant pentru producerea solventilor uscati.
Potasiul metalic reactioneaza viguros cu toti halogenii pentru a forma halitii corespunzatori potasiului, care sunt saruri albe si solubile in apa cu o morfologie cristalina in sistem cubic. Bromura de potasiu si iodura de potasiu sunt folositi in emulsiile fotografice pentru a fi corespondentii halitilor fotosensibili ai argintului.
Hidroxidul de potasiu este o baza puternica, fiind folosita in industrie in neutralizarea acizilor puternici si slabi, astfel avand o utilizare in controlul pH-ului si in fabricarea sarurilor de potasiu. Totodata este folosit in fabricarea sapunuriloe, uleiurilor si in reactie de hidroliza a uleiurilor, de exemplu a esterilor si in detergentilor industriali.
Azotatul de potasiu sau salpetrul de India este obtinut din surse naturale precum guano si evaporiti sau fabricar prin procesul Haber, fiind un oxidant utilizat in praful de pusca sau in ingrasaminte. Cianura de potasiu este folosita in industrie in dizolvarea cuprului si a metalelor pretioase precum aurul si argintul prin formarea complecsilor; aplicatiile acesteia includ mineritul aurului, electroplatinarea si electroformarea acestor metale. Totodata este folosita in sinteza organica pentru a forma nitrilii. Carbonatul de potasiu (potasa) este utilizat in fabricarea sticlei, sapunului si ca un desicant usor.
Cromatul de potasiu (K2CrO4) este utilizat in cerneluri, vopseluri, pete, explozibili si artificii, chibrituri. Fluorosilicatul de potasiu (K2SiF6) este utilizat in confectionarea sticlelor specializate, ceramica si smalturi. Sarea lui Rochell (KNaC4H4O6) este folosita in argintarea oglinzilor.
Superoxidul de potasiu KO2 este un compus solid de culoare portocalie care poate fi folosita ca o sursa portabila de oxigen si ca un absorbant de dioxid de carbon. Este utilizat in sistemele portabile de respiratie. Este folosit de scara larga de submarine si navete spatiale, avand un volum mai mic decat al O2 (g).
4KO2 + 2CO2 --> 2K2CO3 + 3O2
Cloratul de potasiu este un oxidant puternic, fiind folosit in fabricarea chibriturilor si in agricultura ca erbicid. Sticla poate fi tratata cu topitura de azotat de potasiu pentru a intari sticla, care este mai puternica decat sticla normala.
Precauţii
Potasiul reacţionează în mod violent cu apa, producând hidrogen gazos, care de obicei se aprinde. Este ţinut în uleiuri precum cel mineral sau kerosen, pentru a opri reacţia dintre metal şi vaporii de apă prezenţi în aer. Cu toate acestea, spre deosebire de litiu şi sodiu, potasiul nu trebuie ţinut definitiv în ulei. Dacă este menţinut în acest mediu mai mult de şase luni spre un an, pe metal se poate forma peroxid sensibil la şoc, fiind un factor periculos care poate determina o explozie prin deschiderea capacului mediului colector. Este recomandat ca potasiul, rubidiul sau cesiul să nu fie stocate mai mult de trei luni, decât dacă sunt ţinute într-un mediu cu gaz inert (fără oxigen) sau în vid.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu