RSS

referate "sodiul"

Sodiu

 


Proprietăţi generale
Sodiu, Na, 11
968 kg/m3, 0,5
alb, argintiu

Propietăţi atomice
22,989770 uam
180 (190) pm
154 pm
227 pm
[Ne]3s1
2, 8, 1
1 (bază puternică)
Cubică, centrată în corp
Diverse
21 106/m ohmi
495,8 kJ/mol
Al 2-lea potenţial de ionizare
4562 kJ/mol
Al 3-lea potenţial de ionizare
6910,3 kJ/mol
Al 4-lea potenţial de ionizare
9543 kJ/mol
Al 5-lea potenţial de ionizare
13354 kJ/mol
Al 6-lea potenţial de ionizare
16613 kJ/mol
Al 7-lea potenţial de ionizare
20117 kJ/mol
Al 8-lea potenţial de ionizare
25496 kJ/mol
Al 9-lea potenţial de ionizare
28932 kJ/mol
Al 10-lea potenţial de ionizare
141362 kJ/mol
Cei mai stabili izotopi
22Na
2,602 ani
2,842
23Na
100%
Na este stabil cu 12 neutroni

Sodiul (sau Natriu) este un element din tabelul periodic având simbolul Na şi numărul atomic 11. Este un metal alcalin, argintiu, de o reactivitate ridicată. Ca urmare a reactivităţii sale ridicate, sodiul nu există liber în natură, ci doar sub formă de combinaţii chimice deosebit de stabile. În stare liberă, reacţionează violent cu apa şi ia foc în aer la temperaturi de peste 388 Kelvin. Datorită liniilor sale spectrale din domeniul culorii galben, conferă unei flăcări culoarea galben.
Are configuraţia electronică [Ne]3s1, adică configuraţia ultimului gaz rar înaintea sa în sistemul periodic al elementelor, a neonului (Ne), la care se adaugă un electron pe stratul al treilea, primul orbital, s.

Răspândirea în natură

Sodiul este cel mai răspândit metal alcalin din scoarţa Pamântului, dar şi unul dintre cele mai răspândite din Univers. În natură se găseste sub forma depozitelor masive de NaCl (clorură de sodiu sau sare de bucătărie), în mineralul halit, sau în combinaţie cu KCl (clorură de potasiu), în silvinită, împreună cu aluminiul în criolit (Na3AlF6), sau sub formă de azotat în salpetrul de Chile (NaNO3, azotat de sodiu), reprezentând 2,6% din masa scoarţei terestre. În apa marină, ionii de Na+ îi însoţesc pe cei de Cl-.
Liniile spectrale D ale sodiului se găsesc în majoritatea stelelor, precum şi în Soare.

Metode de obţinere

Sodiul metalic se obţine prin electroliza uscată a clorurii de sodiu (NaCl), metodă mai ieftină decăt electroliza hidroxidului de sodiu (NaOH).

Aplicaţii

O mulţime de compuşi ai sodiului au aplicaţii. Sodiul metalic se foloseste pentru a obţine compuşi organici. NaCl are un rol foarte important în procesele fiziologice din organism.
Dintre utilizările sodiului, amintim:
  • în aliaje, pentru a le îmbunătăţi proprietăţile;
  • în săpunuri, în combinaţie cu acizii graşi, formând cu aceştia săruri slabe, uşor dizolvabile, având caracter degresant;
  • în lămpi de sodiu;
  • pentru purificarea unor metale topite.
Pentru industrie, compuşii cei mai importanti sunt: clorura de sodiu (NaCl), carbonatul de sodiu (Na2CO3), bicarbonatul de sodiu (NaHCO3), salpetrul de Chile, soda caustică(NaOH), boraxul (Na2B4O7·10H2O), tiosulfatul de sodiu (Na2S2O3·5H2O).

Fiziologia ionilor de sodiu

Ionii de sodiu au o mare importanţă în procesele fiziologice din organism, în depolarizarea membranelor, şi în transmiterea stimulilor. Contrar tendinţei de difuzie, pompa de sodiu-potasiu scoate ioni Na+ din celulă şi introduce ioni K+, polarizând membranele (datorită diferenţelor de concentraţie de Na si K faţă de feţele membranei), pozitiv la interior şi negativ la exterior. În timpul depolarizării, sodiul pătrunde masiv în celula şi potasiul iese, schimbând polarizarea membranei.
De asemenea, ionii de Na+ şi ionii de Ca+2 sunt importanţi în crearea lucrului mecanic în muşchi.
Serul fiziologic perfuzabil este o soluţie de 0,9% NaCl, izotonică.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu